Снимка: Bulgaria ON AIR

Важна и актуална остава темата за превенцията и лечението на рака на гърдата.

"Осем от десет пациенти са напълно здрави, но българският манталитет не позволява те да застанат с лицата си, с думите си. В 8 случая може да се излекува напълно. Подобна е ситуацията с рака на млечната жлеза. Около 30% от всички пациентки, които се диагностицират с рак, е именно на млечната жлеза и прогнозата в ранните стадии е отлична, защото позволява почти неусетно жената да премине през болестта и да излезе напълно здрава", заяви онкологът проф. Асен Дудов в "България сутрин".

Лекарят е на мнение, че здравето е наша инициатива и всеки трябва да отдели време, за да се изследва. Профилактичните прегледи са под формата на скрининг, но те не съществуват в България.

Не съществуват и останалите два и половина вида скрининг, когато става въпрос за рак - това е ракът на маточната шийка и ракът на простата. Профилактичните прегледи не са скрининг.

“Скринингът е определена възрастова група, когато всички здрави жени в една държава трябва да бъдат прегледани през фиксирани периоди по определен начин и тези резултати да бъдат обобщени и да се вземат нужните мерки. Въпреки голямата ни борба не се случи през последните десетилетия", допълни проф. Дудов за Bulgaria ON AIR.

По думите му е препоръчителна мамографията при изследване за налично заболяване.

"Възрастта се казва 45 години, но е желателно жените около 40-годишна възраст да започнат ежегодните си проследявания и те да бъдат с мамография. На територията на ЕС ехографските изследвания са много недостоверни. Има и друга група жени, които имат обремененост, защото имат близки със заболяването. Те са с по-висок риск и е хубаво тяхното изследване да става и с магнитен резонанс. Апаратите имат минимално облъчване", коментира онкологът.

Специалистът посочи, че ранните стадии водят до пълно излекуване, което няма да наложи по-тежки методи като химиотерапия, лъчелечение и тежки оперативни интервенции.

"Ако някоя жена не може да прецени доколко тъканта на нейната гърда е плътна, хубаво е да отиде при онколог, за да получи съвети как да се проследява. Всяко напипване на гърдата не е непременно бучка. Може да е уплътнение. Българската онкология работи на световно ниво. Имаме иновативни терапии, които дават възможност дори на пациентките с напреднало заболяване дългогодишен контрол върху болестта с продължителен начин на живот", коментира проф. Дудов.

Гледайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase